Презентація авдіокниги “Дідо Иванчік”

31 жовтня в Івано-Франківську відбулася цікава презентація не менш цікавої авдіокниги “Дідо Иванчік” за однойменним романом П. Шекерика-Доникового, яку організувала команда “Арт-Лабораторії Кораллі” за підтримки Українського культурного фонду.

На заході були присутні науковці Інституту українознавства при Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Своєрідна аура резиденції “МІФ”, де проходила презентація, допомогла всім присутнім зануритись у “гуцульські світи” і насолоджуватись колоритною автентичною говіркою діда Иванчіка, якого озвучував науковий співробітник музею Івана Франка, що в Криворівні, корінний гуцул Василь Зеленчук та баби, яку озвучувала теж корінна гуцулка.

“Живі” музичні інструменти, “живий” вогонь, “живе” слово супроводжували дійство і дозволили повною мірою відчути дух Гуцульщини. Цікавим є той факт, що в авдіокнигу ввійшли частини, які не були надруковані у самому романі. До цього долучилися вчені Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. В “Українознавчих студіях” свого часу були опубліковані віднайдені рукописи з допомогою студентки Факультету філології, тепер уже випускниці, Марії Григорчук, яка, працюючи над дипломною роботою, зуміла ці рукописи віднайти. Це, зрештою, допомогло автором проєкту Василю Юськіву та Мишкові Адамчуку довершити авдіокнигу знайденими матеріалами.

Перед присутніми виступив і головний редактор “Українознавчих студій”, завідувач кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор філологічних наук, професор Василь Ґрещук, який підтвердив достовірність опублікованих рукописів. Зазначив учений, що “Дідо Иванчік” слугує ще й джерельною базою для нового, унікального за своєю природою, словника “Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові”, який незабаром побачить світ. Тішиться професор, що є молоді небайдужі люди, які роблять дуже потрібну і корисну справу.

Поділилася своїми спогадами і Марія Григорчук, тепер уже Ленюк, уродженка того ж села Голови, де з’явився на світ автор роману. Марія розповіла, як їй удалося відшукати онуку Петра Шекерика-Доникового, котра і передала знайдені рукописи. Так вони потрапили до “Українознавчих студій”.

Василь Зеленчук провів ще й цікаву вікторину на знання гуцульського діалекту. Переможців нагороджували призами: романом “Дідо Иванчік” та авдіокнигою за однойменним романом.

Наприкінці гостей ще й частували узваром, що був приготовлений на живій ватрі, робили світлини на згадку, грали музúки, присутні “набувалиси”.

Дуже цікаво й по-гуцульськи колоритно все відбулося.