Прямий етер «Свіже сальце і гостре слівце – на коломийському базарі все це є»

11 листопада 2019 року на Факультеті філології розпочалося святкування Тижня української писемності та мови. Уже традиційно програму заходів урочисто відкрили маґістрині І курсу, які, під керівництвом доцента кафедри української мови, директора Навчально-наукового інститут українознавства Ґрещук Валентини Василівни, підготували справжній прямий етер «Свіже сальце і гостре слівце – на коломийському базарі все це є». Студенткам вдалося яскраво показати функціональностильове розмаїття української мови. Витончене літературне мовлення, колоритне діалектне слівце, сленгове молодіжне, суржик, соковиті гуцульські співанкú, ба, навіть, живий автентичний голос Василя Зеленчука, що озвучував діда Иванчіка в авдіокнизі Петра Шекерика-Доникового, фрагмент якої мали змогу прослухати присутні, – все це виливалося у повноводу, бурхливу і кришталево чисту ріку української мови.

Цікавим украпленням до етеру стала розповідь бакалаврині IV курсу Любові Кудельницької, уродженки Буковини, яка розповіла про традиції святкування весілля в рідному краї, а перегляд відео з елементами такого обрядового дійства викликав в усіх велике бажання побувати на такій весільній забаві.

Окрасою свята були дівчата у справжньому гуцульському строї, які відтворили гуцульську весільну коломийку. Все це милувало око і тішило вухо.

Родзинкою заходу стала зворушлива пісня у виконанні Христини Березовської (УМЛс/о-41) на слова Івана Франка «Човен».

А ще цікавий епістолярій, що супроводжував увесь захід, «гостре слівце» ґаздинь з коломийського базару, допитливих журналістів, гламурних панянок, прогресивних підлітків, словесні «візерунки» у шлюбній агенції, чудова поезія, крилаті вислови видатних людей про мову, прекрасні емоції і щедрі оплески присутніх, велике чуття любові до рідного слова, що заповнювало серце кожного, – усе це гармонійно вплелося у пісню «Краща мова єднання» у виконанні Соломії Мартинишин, що завершила захід.

Сподіваємося, що слова разом із піснями ошатними зґардами лягли усім на груди.