Презентація ІІ тому словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові»

Сьогодні, 19 лютого відбулася онлайн-презентація ІІ тому унікального за своєю природою словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові», організована кафедрою української мови Факультету філології та Навчально-науковим інститутом українознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Автором ідеї та концепції, відповідальним редактором, керівником проєкту є доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Василь Ґрещук.

Із вітальним словом до всіх учасників дійства звернувся ректор університету, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда. Символічно, що він долучився до презентації із Карпат – осередку гуцульського говору, який лексикографічно зафіксовано й опрацьовано у Словнику. Ігор Євгенович зазначив, що Словник «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові» – це результат багатолітньої праці, і його значення виявляється передусім у важливості матеріалів Словника для дальшого розвитку мовознавчої науки, зокрема лексикографії, діалектології, художньої мови.

Завдяки онлайн-формату проведення заходу до обговорення другого тому змогли долучитися видатні мовознавці з усіх куточків України. Директор Інституту української мови Національної академії наук України Павло Гриценко підкреслив інноваційний характер Словника і наголосив, що це не лише українське, а й загальнослов’янське надбання. Про важливість і цінність такої праці відзначив і рецензент Словника, доктор філологічних наук, професор Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Мар’ян Скаб. На унікальності Словника закцентував свою увагу доктор філологічних наук, професор Донецького національного університету ім. Василя Стуса, член-кореспондент Національної академії наук України Анатолій Загнітко. Із великим захопленням про Словник відгукнулася докторка філологічних наук, професорка Ужгородського національного університету Наталія Венжинович, зосередивши увагу на тому, що про Словник була підготовлена ґрунтовна доповідь на Міжнародну наукову конференцію «Фразеологія в контексті суміжних наук» (12-14 жовтня 2020 р.; Ужгородський національний університет), яка викликала цікаві наукові дискусії.

Доктор філологічних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, академік Академії педагогічних наук Віталій Кононенко зазначив, що нова лексикографічна праця, яка побачила світ, має особливе призначення, бо стане у нагоді кожному читачеві художніх творів на гуцульську тематику. Доктор філологічних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Степан Хороб теж зауважив, що “своєрідна атмосфера словникового пошуківства сприяє лексикографічному опрацюванню лексичних і фразеологічних гуцулізмів”. Декан Факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор філологічних наук, професор Роман Голод наголосив на великій потребі такої праці у мовознавстві і особливо зупинився на реґіональному аспекті, що дуже важливо.

До слова долучилися й інші гості, присутні на заході. Письменниця Власта Власенко висловила неприховану радість стосовно наукового опрацювання гуцульської лексики, яку дуже часто використовує у творах, а також продемонструвала словничок лексики своїх текстів. Корінний житель Гуцульщини, старший науковий співробітник Літературно-меморіального музею Івана Франка Василь Зеленчук своїм колоритним мовленням прикрасив дійство та привітав усіх учасників презентації із довгоочікуваним виходом у світ другого тому Словника, а також закцентував увагу на чималому корпусі гуцульських стійких словосполучень, прислів’їв і приказок, що опрацьовані у Словникові.

Із побажаннями подальших творчих успіхів виступила випускниця Факультету філології Марія Матіїв, вчителька Калуської початкової школи, яка разом з іншими студентами долучилася до роботи над словником під час діалектологічної практики. Своїми враженнями від роботи над Словником поділилася колишня працівниця Навчально-наукового інституту українознавства Ірина Шикеринець, яка здійснила технічне оформлення Словника і разом із студентами збирала під час практики матеріал до словникових статей.

До роботи над Словником великою мірою причетна директорка нашого Інституту Валентина Ґрещук, яка підготувала попередні матеріали до словникових статей (літери Г, Ґ, Н, Т, У, Ю). Модераторами сьогоднішнього дійства під керівництвом директорки були маґістрантки Факультету філології Софія Бренич та Любов Кудельницька. Сподіваємось, що презентований сьогодні Словник стане в нагоді не лише мовознавцям, а й палким прихильникам рідного слова!