Продовжує роботу звітна наукова конференція університету за 2021 рік

Сьогодні, 7 квітня, у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася звітна наукова онлайн-конференція студентів університету за 2021 рік.

Під керівництвом директорки нашого Інституту Валентини Ґрещук була організована робота підсекції «Українська мова та культура». Студенти представили різноманітні за тематикою напрацювання, присвячені дослідженню фонетичних рис гуцульського діалекту, вербальної комунікації у молодіжному середовищі, новим технологіям вивчення іменника в освітніх закладах, формуванню стилістичних умінь і навичок на уроках української мови тощо. До обговорення доповідей долучилася і провідна фахівчиня Наталія Драніцина.

Своїми враженнями ділиться магістриня Тетяна Слободян:

“П‘ятий рік поспіль мені випадає честь доповідати на студентській науковій конференції на кафедрі української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Кожен із нас підготував пізнавальні доповіді, виголосив цікаві ідеї та думки, впевнено прозвітував про результати своєї діяльності. Мій виступ був про особливості та специфіку молодіжного мовлення. Окрім сленгізмів та іншомовних слів, згадала про “новомодні” слова, які виникають на тлі сучасних подій. Прикро, що нові українські лексеми творяться такою ціною, але тепер знаємо точно – мова має значення!”

Переповнена позитивними емоціями і бакалавриня Віталія Магас:

“Сьогодні, у нелегкий для країни час, нам потрібно бути особливо згуртованими. Любі друзі, розмовляти українською мовою – це круто та актуально! Спрямовуймо всі свої сили для збереження нашого – українського, адже сьогодні ми єдині, як ніколи.

Темою мого наукового дослідження була “Художня література як джерело збагачення фразеологічного словника учнів”. Я намагалася довести, що фразеологічне багатство характерне для мови творів українських письменників. Художня мова фіксує велику кількість приказок, прислів’їв, афоризмів, крилатих висловів, які містять у собі своєрідну історію життя і побуту українців. Свою увагу я закцентувала ще й на словниках, які фіксують специфіку українського мовлення. Все це є надзвичайно важливим матеріалом для поповнення фразеологічного словникового запасу здобувачів середньої та вищої освіти, а також молоді загалом. Доповіді всіх учасників конференції були надзвичайно цікавими, я отримала гарний досвід, збагатила свої знання про мову.

Сьогодні, на жаль, під пострілами, вибухами та сиренами, твориться вільна, сильна українська патріотична нація, а разом з тим, збагачується, викристалізовується чиста, багата, колоритна українська мова. Мова є віддзеркаленням інтелекту людини , рівня її освіти, багатства душі. Маємо великі сподівання, що “Все буде УКРАЇНА”.

За підсумками роботи підсекції матеріали досліджень Тетяни Слободян та Віталії Магас (Вінтоняк) було рекомендовано до друку у збірнику студентських наукових праць «Еврика ХХІІІ». Вітаємо всіх учасників конференції з успішними виступами та бажаємо нових творчих звершень! Пам’ятаймо, що такі заходи дають не лише досвід, але й розуміння того, що свої мовні знання можна і треба постійно вдосконалювати.