Перші результати виробничої навчально-виховної педагогічної практики

Студенти-третьокурсники активно проводять свої перші уроки з української мови та літератури. Такий досвід є надзвичайно цікавим та приємним як для бакалавринь, так і для методистів та вчителів, а також ліцеїстів. Заняття регулярно відвідують керівниця практики – директорка нашого Інституту Валентина Ґрещук та професор Василь Ґрещук, який є методистом у практикантів денної (ліцей №7) та заочної форм навчання.

Студенти намагаються максимально зацікавити учнів різноманітними завданнями, вправами, яскравими презентаціями. Зокрема, Ольга Перевалова (УМЛс/о-32) провела свій перший відкритий онлайн-урок з української мови в 7-Б класі ліцею №10 на тему «Сполучник як службова частина мови. Сполучники сурядності та підрядності».

Ось як ділиться враженнями філологиня:

“Ще один великий крок до мрії зроблено! Вдячна методистці Валентині Ґрещук за важливі зауваження та побажання, а також своїй вчительці за слушні методичні поради та моральну підтримку! Звичайно, дякую учням 7-Б класу за активність! Практика дала мені ще одну можливість переконатися, що ще в 5 класі я зробила правильний вибір, коли вирішила, що хочу бути педагогинею. Далі – більше…”

Юлія Горєєва (УМЛс/о-32) також мала можливість провести свій перший відкритий онлайн-урок з української мови у 7-В класі на тему «Правопис часток не і ні з різними частинами мови». На уроці були присутні керівниця практики й методистка Валентина Ґрещук, учителька української мови і літератури Оксана Мартинюк і колега бакалаврині Ольга Перевалова.

Юлія подякувала методистам за слушні поради, коментарі і побажання щодо своєї роботи:

“Я мала гарну нагоду довести, що джерелом мого маленького, але таки успіху, є чималі зусилля і плідна праця на парах з «Методики викладання української мови». Вкотре переконуюся, що я роблю те, що люблю, і люблю те, що роблю. Попереду ще багато роботи і працювати справді є над чим!”

Переповнена емоціями від своїх перших успіхів Ірина Антоняк:

“47-й день повномасштабної війни🇺🇦. Залишаємось сильними, а головне – на тих місцях, де можемо бути найбільш ефективними. Бо як казав Отто фон Бісмарк: «Ворог іде туди, де програє вчитель та священник».

Розпочався третій тиждень нашої практики на базі Ліцею №7. Тішимось, що навіть в такий важкий час маємо можливість набратись досвіду і попрацювати з дітьми. Сьогодні нам з Назаром Запоточним вдалось запросити на урок методиста, а також своїх колег. Дякую моїй вчительці Хомі С.О. за плідну співпрацю, також за настанови Валентині Василівні та Василю Васильовичу, одногрупникам за взаємопідтримку. І діткам за те, що надихають! Продовжуємо працювати!”

Анна Мензатюк (Узс/о-31) натхненно провела перший онлайн-урок на тему «Відмінювання кількісних числівників» з учнями 6-А класу Микитинецького ліцею Івано-Франківської міської ради.

“Надзвичайно цікаво було працювати з учнями 6-А класу. Вони настільки кмітливі й тямущі! Захоплююся! Наша рідна країна переживає складні часи. Проте цінність української мови сьогодні є надважлива. Іван Огієнко писав надзвичайно влучні слова: «Мова – то серце народу: гине мова – гине народ». Отож, маю місію берегти серце нашого народу і навчати інших цьому”, – зазначає Анна.

Свої перші відкриті уроки з української мови також провели Христина Мельник в 8-А класі ліцею №7 на тему «Відокремлення обставини» та Сніжана Дідик у 6-Б класі Чорнопотоківського ліцею на тему “Кількісні та порядкові числівники”. Дівчата відзначили, що практика дала ще одну можливість переконатися в тому, що вони зробили правильний вибір, вирішивши бути педагогинями.

Щиро сподіваємося, що ця практика стане для майбутніх філологів дуже корисною, адже вона сприяє формуванню і закріпленню інтересу до професії вчителя-словесника, а також формуванню педагогічних здібностей.

Разом до перемоги!