Акція в рамках Всеукраїнського туру “Вишиванка – оберіг для воїна”

14 жовтня директорка навчально-наукового Інституту українознавства, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ґрещук Валентина Василівна разом із провідними фахівчинями навчально-наукового Інституту українознавства та студентами Факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника долучилися до акції в рамках Всеукраїнського туру “Вишиванка-оберіг для воїна”.

Дійство відбулося в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка, ініційоване Інною Іванюк – дружиною полеглого Героя, освітянкою, директоркою Тернопільського правового ліцею №2. Географія міст, де сорочки вишивали та прикрашали, досить широка: Бахмут, Кривий Ріг, Київ, Луцьк, Чернівці та інші міста України. Місто Івано-Франківськ – 20 локація, яка отримала унікальну колекцію вишиванок. Колекцію доповнила двадцята вишиванка з Івано-Франківська, яка стане оберегом для воїна Романа Червака, фото якого розміщене на обкладинці поетичної збірки Валентини Ґрещук “Ми зустрінемось там, де не буде війни…” та якому авторка присвятила одну зі своїх поезій. Валентина Василівна розповідала про воїна Романа та усіх, хто захищає Україну, виборює її незалежність у страшній боротьбі з ворогом, акцентувала увагу на важливості проведення таких заходів у непрості часи сьогодення.

Провідні фахівчині навчально-наукового Інституту українознавства (Кузишин Олександра та Рибчак Соломія) та студентки Факультету філології (Дубік Софія, Слободян Тетяна, Петришин Уляна, Мороз Марія, Дячук Владислава) декламували поетичні твори зі збірки Валентини Ґрещук “Ми зустрінемось там, де не буде війни…”, в яких звучали слова безмежної вдячності нашим захисникам.

Усі присутні змогли насолодитися колекцією вишиванок, яку продемонстрували вихованці модельної школи МініМоделс. Українську культуру поряд з вишиванкою важко уявити без танцю, тож вдалим доповненням дійства став гуцульський танець у виконанні дуету «Зустріч» колективу народного танцю «Карпатський віночок» міського центру дитячої та юнацької творчості (керівник – Тарас Гендзик).

Подібні заходи свідчать про небайдужість, єдність, повагу та шану до наших захисників та наближають омріяну Перемогу. Вишиті сорочки далі помандрують Україною і нехай вони будуть надійним оберегом для всіх наших воїнів.