Побачив світ ІІ том словника “Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові”

Не так давно на Факультеті філології відбулася презентація І тому унікального за своєю природою словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові». Символічно, що саме під час святкуванння Тижня української писемності та мови з’являється ІІ том словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові», що, як зазначає сам автор, є своєрідною “родзинкою свята”. Це перший Словник, у якому лексикографічно опрацьовано діалектну лексику і фраземіку одного говору (гуцульського), освоєну мовою української художньої літератури.

Автор ідеї та концепції, керівник проєкту та відповідальний редактор Словника, доктор філологічних наук, завідувач кафедри української мови професор Василь Ґрещук зазначив, що у словникових статтях охарактеризовано значення понад 7,5 тисяч гуцульських діалектизмів, не враховуючи фонетичних варіантів, проілюстровано використання їх кожним автором у своїх художніх текстах із паспортизацією, відзначено їх образне вживання.

Над Словником працювала і директорка Навчально-наукового інституту українознавства Валентина Василівна Ґрещук, готуючи матеріали до словникових статей (літери Г, Ґ, Н, Т, У, Ю). Надіємося, що словником послуговуватимуться всі, хто закоханий у самобутнє народне слово.