Цікава стилістика на Факультеті філології

Студенти 4 курсу Факультету філології під керівництвом директорки навчально-наукового Інституту українознавства, доцентки кафедри української мови Ґрещук Валентини Василівни провели підсумкові заняття із курсу “Стилістика та культура української мови”.  Студенти зуміли проілюструвати усе розмаїття українського слова у мовленні.

Група УМЛсо-41  спрезентувала контрольну роботу, яка полягала у відтворенні функціонального розмаїття слова у різних стилях. Зустріч відбувалась у змішаному форматі. Бакалавранти продемонстрували свої знання, які здобували упродовж навчального року, і зуміли, незважаючи на замінування та тривоги впродовж дня, провести захід. Студенти говорили про незламність українського народу та наших воїнів, вкотре переконались у милозвучності, багатстві, щирості нашої мови. Здобувачі вищої освіти підібрали актуальні теми та реалізували їх у різних стилях.  І як стверджує Анастасія Мартинюк, студентка групи УМЛсо-41:
“Довели, що українське слово – це своєрідна зброя, яка дає відсіч ворогам так само влучно, як удари швидких куль. Тому хай наш запеклий ворог знає, що йому не під силу стерти із лиця землі непоборний український народ”
При виконанні поставленого завдання  бакалавранти проявили свою креативність і фантазію, показали вміння з легкістю працювати в команді. Кожен із присутніх спробував себе в новій ролі, як пише Юлія Кравець, студентка групи УМЛсо-41:
“Хтось став науковцем, ведучим новин, казкарем, священником або ж начальником, а для когось і не потрібно було вживатися в роль, адже вміло продемонстрував елементи розмовного мовлення”
Під час підготовки інсценізацій студенти врахували актуальність сьогодення, а саме реалії війни. Всіх присутніх розчулив емоційний лист доньки до тата на фронт.
Студентка групи УМЛсо-41 Аліна Дмитрук вдало проілюструвала всі стилі мовлення, змонтувавши відеоролик на тему Різдва. Результат виконаного завдання бакалаврантка опублікувала у соцмережах та поділилася своїми враженнями:
“Я із великим задоволенням поринула у роботу, намагаючись показати свої знання та вміння, незважаючи на те, що знаходжусь закордоном.  Самотужки було важко реалізувати це завдання, однак я додала трохи кмітливості та акторські навички, які допомогли мені, одній особі, створити повноцінне інтерв’ю з різними людьми”
Студенти групи УМЛф-41 на занятті говорили про Святвечір, його значення у житті українського народу, наскільки це свято є важливим для кожного, зокрема і для наших захисників.  Святвечір є особливим, і у цей час кожен вірить у диво. Бакалавранти відтворили атмосферу і традиції святкування Святвечора у простій українській сім’ї.
Як зазначає Ірина Дякун, студентка групи УМЛф-41:
“Довели, що наша мова і наші традиції – це потужна зброя, яка здатна знищити ворога. Йому нізащо не вдасться побороти незламний і вільний український народ з його мовою, культурою, ментальністю і традиціями, які живуть століттями”
Презентували  творчу роботу зі «Стилістики та культури української мови» також студенти групи Узсо-31. Бакалавранти заочної форми навчання проявили свою неординарність та вміння працювати в команді. Навіть в онлайн-форматі здобувачам вищої освіти вдалося відтворити задумане, і всі залишилися задоволені результатом.  Четвертокурсники змогли не тільки показати різноманітність стилів мовлення, але й спробували себе в новому амплуа.
Як ділиться у своєму дописі Оксана Ісакій, студентка групи Узсо-41:
“Завдяки такому завданню ми стали як одна команда, адже протягом всього семестру спільно готувалися та мали онлайн-зустрічі”
Студенти вдячні Валентині Василівні за цікаві та змістовні заняття зі Стилістики та культури української мови, за зрозумілі та доступні пояснення, а також за те, що Валентина Василівна показала бакалаврантам, що українська мова – це не просто засіб спілкування, а й важлива частина нашої культури.