Профорієнтаційна робота на факультеті філології триває

Під керівництвом директорки навчально-наукового Інституту українознавства, доцентки кафедри української мови, кандидатки філологічних наук  Ґрещук Валентини Василівни та професора кафедри української мови, доктора філологічних наук Ґрещука Василя Васильовича студентки-практикантки 3 курсу Факультету філології спеціальностей 014. Середня освіта (українська мова і література) та 035. Філологія (українська мова і література) денної форми навчання у рамках виробничої навчально-виховної педагогічної практики провели профорієнтаційні зустрічі із майбутніми абітурієнтами.
Бондюк Ольга, студентка 3 курсу спеціальності 035. Філологія (українська мова і література) денної форми навчання, провела профорієнтаційну зустріч із учнями 9-11 класів Великобичківського ЗЗСО I-III ступенів №1 Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області. Практикантка окреслила перед майбутніми абітурієнтами перспективні можливості навчання у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Учні мали змогу дізнатися більше про Факультет філології, який дає широкий спектр пропозицій для отримання якісної освіти та розвитку. Студентка поділилася власним враженнями про навчання на Факультеті філології, розповіла про професорсько-викладацький склад, освітні програми, літературно-мистецькі вечори тощо. Безсумнівно, старшокласники зацікавилися професією вчителя і перспективами, які відкриваються перед ними.
На зустріч завітала керівниця практики – Валентина Василівна, яка ознайомила здобувачів загальної середньої освіти із специфікою навчання на Факультеті філології, люб’язно запросила продовжувати навчання у нашому університеті та зачитала для старшокласників поезії зі своєї збірки «Ми зустрінемось там, де не буде війни…».

9 травня Капітан Юлія, Коваль Катерина, Ярема Мар’яна, студентки 3 курсу спеціальності 014. Середня освіта (українська мова і література) денної форми навчання, у рамках виробничої навчально-виховної педагогічної практики провели профорієнтаційну роботу із учнями 10 класу на базі ліцею №5 Івано-Франківської міської ради. За допомогою презентації практикантки окреслили перед здобувачами загальної середньої освіти усі перспективи роботи вчителя, розповіли про навчання у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, зокрема на Факультеті філології, про освітні програми, професорсько викладацький склад, літературні вечори, заходи, приурочені знаковим подіям на факультеті, благодійні ярмарки тощо.

На зустріч завітала керівниця практики, доцентка кафедри української мови – Ґрещук Валентина Василівна, яка розповіла про цікаве навчання на факультеті філології, про спеціальності, які можна здобути, ознайомила десятикласників зі своєю збіркою «Ми зустрінемось там, де не буде війни…». Учні мали можливість ознайомитися із унікальною лексикографічною працею –  двотомним словником «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові», автором ідеї та концепції, керівником проєкту і відповідальним редактором якого є професор кафедри української мови Ґрещук Василь Васильович. Старшокласники дізналися, що над Словником працював колектив мовознавців кафедри української мови та Навчально-наукового інституту українознавства: Роман Бачкур, Валентина Ґрещук, Іван Думчак, Ліля Париляк, Віра Пітель підготували попередні матеріали до словникових статей, а Ірина Шикеринець здійснила технічне оформлення словникових матеріалів. Учні мали змогу потримати Словник в руках, переглянути сторінки та пізнати всю різноманітність гуцульського діалекту. Розповіли майбутнім абітурієнтам і те, що у 2023 р. у світ вийшов ще й «Додаток. Онімна лексика» до цього двотомного Словника, авторами яких є Василь та Валентина Ґрещуки.
Ковбас Христина, Драб Ірина, Дерев’янко Христина, Малофій Наталія, Феденько Анастасія та Палій Анастасія, студентки 3 курсу спеціальності 035. Філологія (українська мова і література) денної форми навчання, провели профорієнтаційний захід для учнів 10-11 класів у ліцеї №7 Івано-Франківської міської ради. Практикантки не лише детально розповіли абітурієнтам про навчання у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника на факультеті філології, а й  розглянули різноманітні можливості для майбутньої кар’єри, вивчили основні аспекти вибору професійного шляху. Здобувачі загальної середньої освіти отримали корисні поради щодо вибору найбільш гідної для них професії, враховуючи їхні інтереси, здібності та цілі. Ліцеїсти мали змогу ознайомитися із поетичною збіркою Валентини Василівни «Ми зустрінемось там, де не буде війни…», у якій передані усі почуття та емоції авторки від початку повномасштабної війни. У результаті проведення профорієнтаційного заходу учні отримали цінний досвід та знання, які допоможуть зробити обдуманий вибір у майбутній кар’єрі та відкриють різноманітні можливості у світі професій.

Гвоздик Іванна-Анастасія, студентка 3 курсу спеціальності 035. Філологія (українська мова і література) денної форми навчання, провела профорієнтаційну роботу на базі Боршівського ЗЗСО І-ІІ ступенів Перемишлянської міської ради Львівської області  у 9 класі. Бакалаврантка поділилася з учнями власним досвідом навчання і розповіла, чому обрала саме Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Здобувачі загальної середньої освіти не лише дізналися про перспективи навчання у  нашому навчальному закладі, зокрема на факультеті філології, а й мали можливість ознайомитися зі збіркою Ґрещук Валентини Василівни «Ми зустрінемось там, де не буде війни…». Валентина Василівна приєдналася у дистанційному форматі на зустріч, особисто продекламувала поезії зі своєї збірки та запросила учнів здобути вищу освіту на факультеті філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. 

Запрошуємо майбутніх абітурієнтів вступати до Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та щиро надіємося, що згодом вони стануть частиною факультету філології.