Святкуємо Міжнародний день рідної мови, згадуємо Лесю Українку

Багато знаменних дат святкуємо упродовж лютого. Директорка нашого Інституту разом із студентами Факультету філології вклали свою лепту у святкування Міжнародного дня рідної мови та вшанування Лесі Українки. Ось що каже філологиня Слободян Тетяна:

“Лютий дуже плодовитий на різні дати: нещодавно святкували 150-річчя від дня народження Леся Мартовича, вчора – Міжнародний день рідної мови, а незабаром відзначатимемо 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Принагідно згадалося, що на одному із занять зі стилістики ми з дівчатами виконували творчу роботу, характеризуючи епістолярій ХХ ст. Як добре, що тоді ми звернулися саме до творчості Лариси Петрівни Косач”.

Дівчата змонтували дуже цікавий відеоролик, де показали свою майстерність та артистичність.

Переглянути відео можна за покликанням:

https://www.facebook.com/100006761569157/videos/2898978830337474/

Ще один цікавий захід відбувся сьогодні. Маґістрині Ганна Шкорута та Іванна Пуршега провели науково-практичну конференцію, присвячену Міжнародному дню рідної мови на тему “Писемність і мова: історія і сучасність”.

Наші маґістрантки-практикантки працювали із студентами Факультету філології спеціальності 014 Середня освіта (група УМЛс/о-22), які продемонстрували своє вміння готуватись до виступів та навички самостійної роботи в доборі потрібної інформації. Студенти використовували ілюстративний матеріал у вигляді презентацій, який допомагав усвідомлювати тему доповіді.

Філологи-бакалавранти підготували змістовні матеріали за такою тематикою:
1. Перші спроби письма: наскальний малюнок, піктографія, клинопис, кіпу, вам пум, ієрогліфи (доповідач Перевалова Ольга).
2. Буквенно-звукове письмо. Творці слов’янського письма – святі Кирило та Мефодій (доповідач Шудрава Соломія).
3. Сучасна кирилиця – писемність світу сьогодні (доповідач Мельник Христина).
4. Історія літописання. Нестор літописець. Першодрукар Іван Федоров (доповідач Василишин Лілія).
5. Шевченко як творець української літературної мови (доповідач Запоточний Назар).
6. Найвідоміші українські мовознавці (доповідач Хопта Олег).
7. Мовні ситуації в сучасній Україні (доповідач Гореєва Юлія).

Своїми враженнями від зробленого ділиться Ганна Шкорута:

“У ході роботи відбулася наукова дискусія, обговорення. Студенти показали неабияку вправність та майстерність володіння словом. Дякуємо всім учасникам конференції за плідну, відповідальну та цікаву працю. Дуже потрібними для всіх нас є методичні рекомендації наукового керівника професора Ґрещука Василя Васильовича. Активну участь у конференції взяла доцентка Валентина Василівна Ґрещук, яка ставила питання студентам, висловлювала свої міркування, зауваження та підкреслювала високий рівень підготовки.

Кожна конференція – це надзвичайні емоції. Сьогодні вони переповнюють і мене, і мою колегу Іванну, оскільки ми вперше її організували і відчували велику відповідальність. Впевнені, що участь у заході була для студентів цінним досвідом, сприяла духовному розвиткові, вплинула на мовну освіченість. Ще раз від щирого серця вітаємо із Міжнародним днем рідної мови. Гордімося тим, що ми – українці!”