Шевченкове слово та подих весни – то ключ до твоєї мети

Цьогоріч відзначаємо 207 річницю від дня народження Тараса Шевченка, чиє ім’я стало символом України. Світла постать Тараса Григоровича з його беззавітною любов’ю до народу, до своєї Батьківщини завжди матиме величезний вплив і викликатиме щире захоплення в усі часи. Традиційно до річниці від дня народження великого поета по всій Україні відбуваються творчі вечори, поетичні читання, виховні години тощо. Не став винятком і Факультет філології. Сьогодні під керівництвом директорки нашого Інституту студенти спеціальності “014 Середня освіта (014.01 Українська мова і література)” провели тематичні виховні заходи, приурочені до Шевченківських днів та свята весни.

Маґістриня Деженіцька Маріанна виявила досить креативний підхід до святкування й організувала справжній літературний квест для старшокласників Богданської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Рахівського району Закарпатської області. Учні із задоволенням відповідали на питання із «шевченкознавчої вікторини», виразно декламували поезії Кобзаря, перевтілювались у видатних людей, які вплинули на життя Тараса Григоровича, та загалом проявили себе знавцями життєвого та творчого шляху поета. Маріанна змогла зацікавити старшокласників, запропонувавши їм ребуси із зашифрованими назвами улюблених поезій, прислів’я та приказки про Шевченка, а також поділилася своїми враженнями про навчання на філології, заохотивши майбутніх абітурієнтів обрати для навчання саме наш факультет:

“9 березня – не лише початок теплої, ніжної весни, це день народження Тараса Григоровича Шевченка, видатного українського поета, майстра пера, художника, людини, яку знає кожен українець. А для одинадцятикласників ця весна є ще й вирішальним кроком, адже постає вибір майбутньої професії, зокрема й університету. Тому ми з одинадцятими класами Богданської загальноосвітньої школи Рахівського району Закарпатської області вирішили поєднати ці події і провести онлайн-захід «Шевченківське слово і подих весни – це ключ до твоєї мети», ідею якого я обговорила із науковим керівником своєї маґістерської роботи доценткою Валентиною Ґрещук. Учні декламували поезії великого поета, відтворили віртуальну мандрівку у часи Шевченка, показали чудові знання його віршів у вікторині «З якого твору?». Я пишаюся, що у наш час вони цікавляться українською культурою і літературою.

На свято були запрошені гості Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – доцентка Ґрещук Валентина Василівна, провідна фахівчиня навчально-наукового Інституту українознавства Драніцина Наталія та студентки Факультету філології 3 курсу спеціальності 014.01 Середня освіта (Українська мова і література) Олександра Семенюк та Іванна Бубещук.

Дякую Валентині Василівні за щирі і теплі слова, за цікаву розповідь про рідний факультет, про можливості та перспективи у навчанні, які отримує кожен студент. Іванка та Олександра розповіли про переваги навчання на Факультет філології ПНУ імені В.Стефаника, про надзвичайно цінні практики, поділились своїми враженнями. Ми щиро вдячні всім за приємну зустріч, яка, сподіваюся, була дуже потрібною, а майбутнім випускникам побажаємо не помилитися у виборі професії”.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=142

Схожу роботу провели бакалаврині Чеховська Василина та Рибчак Соломія. Разом з учнями старших класів Сваричівського ліцею Рожнятівської селищної ради студентки провели виховний захід до річниці з дня народження титана української літератури, вкотре довівши, що березень по праву називають шевченковим, а сама постать поета і його творчість – це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть. Роздуми про долю Шевченка вдало переплелися із цікавинками, які бакалаврині запропонували старшокласникам: вікториною на вшанування пам’яті Кобзаря, завданнями на встановлення відповідностей, кросвордом та ребусами на знання фактів з біографії письменника. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2498642200443218&id=100008923879056&refid