II етап XVII Міжнародного конкурсу з українознавства

8-9 лютого відбувся II етап XVII Міжнародного конкурсу з українознавства для учнів 8-11 класів ЗЗСО. Учасники конкурсу публічно захистили власні науково-дослідні роботи у дистанційній формі на платформі Google Meet.

До всіх присутніх звернулася модераторка заходу – методистка лабораторії педагогічного досвіду та етнопедагогіки Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидатка наук із державного управління Максим’як Лідія Любомирівна і побажала творчих успіхів та плідної роботи  конкурсантам і членам журі. У своєму вітальному слові директорка навчально-наукового Інституту українознавства, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови Ґрещук Валентина Василівна, яка була головою журі, наголосила на важливості проведення такого роду конкурсів у непростих умовах сьогодення, розповіла про навчання у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника та охоче запросила майбутніх абітурієнтів здобути вищу освіту у Прикарпатському університеті, зокрема на Факультеті філології. Приємним моментом стало те, що всі присутні мали змогу насолодитися поетичними текстами зі збірки Валентини Василівни «Ми зустрінемось там, де не буде війни…».

Тематика конкурсних робіт була різноплановою: «Українські колядки та щедрівки, забуті давниною» (Романюк М.Л. Станьківська гімназія Верхнянської сільської ради Івано-Франківської області; 8 клас); «Денис Антіпов: науковець, воїн, патріот» (Кіт Я.М. Снятинський ліцей «Інтелект» Снятинської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області; 8 клас); «Голодомор 1932–1933 років та українство Польщі, Румунії і Чехословаччини» (Довга А.Р. Мала академія наук учнівської молоді Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області; 9 клас); «Освітня діяльність Українського педагогічного товариства “Рідна школа” у Станиславові першої половини ХХ століття» (Нагорняк Н.І. Відокремлений структурний підрозділ «Івано-Франківський фаховий коледж Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника»; 11 клас); «Роль та місце галицької жінки в історії українського державотворення» (Васильчук С.А. Галицький ліцей імені Ярослава Осмомисла Галицької міської ради Івано-Франківської області; 9 клас) та ін.

Публічні захисти здобувачів загальної середньої освіти було оцінено за такими критеріями: аргументація вибору теми та розкриття положень дослідження; логічність, послідовність, лаконічність викладення матеріалів дослідження з урахуванням власного вкладу; компетентність, етика та культура; активна кваліфікована участь у веденні дискусії.

Члени журі відзначили високий рівень презентації наукових робіт здобувачів освіти. Усі виступи юних дослідників характеризувалися цікавістю, актуальністю та викликали жваві дискусії під час обговорення.

Відрадно, що деякі конкурсанти зацікавилися навчанням на Факультеті філології Прикарпатського національного університету, зокрема, Нагорняк Неля Іванівна (Відокремлений структурний підрозділ «Івано-Франківський фаховий коледж Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника»; 11 клас), яка підготувала роботу на тему: «Освітня діяльність Українського педагогічного товариства “Рідна школа” у Станиславові першої половини ХХ століття». Голова журі Ґрещук Валентина Василівна відзначила, що дослідження юної науковиці підготовлене на високому рівні та успішно представлене і оприлюднене. Валентина Василівна запропонувала конкурсантці здобувати вищу освіту у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника на Факультеті філології, на що учениця люб’язно відгукнулася. Наступний етап XVII Міжнародного конкурсу з українознавства відбуватиметься у Києві. Бажаємо успіхів і перемоги.

XVII Міжнародний конкурс з українознавства посприяв не лише творчому злету молодих науковців, а й дав можливість побачити потужних абітурієнтів, які, сподіваємося, згодом поповнять нашу студентську родину.

Детальніша інформація про конкурс розміщена на сайті Івано-Франківського обласного Інституту післядипломної педагогічної освіти (переглянути).