Виробнича навчально-виховна педагогічна практика на Факультеті філології 3 курс, заочна форма

29 березня 2024 року відбулася нарада щодо проходження виробничої навчально-виховної педагогічної практики зі студентами 3 курсу Факультету філології заочної форми навчання спеціальності 014 Середня освіта (014.01 Українська мова і література). Організувала і провела нараду керівниця практики, директорка навчально-наукового Інституту українознавства, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови Ґрещук Валентина Василівна, яка дала практикантам настановчо-методичні поради до проведення уроків з української мови та літератури, окреслила основні завдання, які постануть перед студентами під час практики та детально розповіла про вимоги до оформлення документації. Валентина Василівна зазначила, що курс “Методика викладання української мови” та інші освітні компоненти дали можливість здобути і сформувати студентам всі необхідні компетентності, які стануть їм у нагоді під час проходження виробничої навчально-виховної педагогічної практики. Керівниця практики поставила перед студентами цікаве індивідуальне завдання, яке полягає у проведенні профорієнтаційної роботи зі старшокласниками на базах практик. Студенти повинні ознайомити майбутніх абітурієнтів із навчанням, зі спеціальностями, які є на Факультеті філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, та зацікавити їх стати студентами нашого вищого навчального закладу.

Із вітальним словом звернувся до студентів фаховий методист, доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Ґрещук Василь Васильович, який побажав студентам плідної роботи та наголосив, що практика у закладах загальної середньої освіти є неоціненним педагогічним досвідом, який обов’язково знадобиться у майбутній діяльності. Василь Васильович закцентував увагу на врахуванні реалій сьогодення під час проходження практики, оскільки в умовах війни треба особливо дбати про безпеку життєдіяльності як свою, так і здобувачів загальної середньої освіти.

До наради долучилися методистки з інших кафедр та дали студентам влучні поради. Кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри загальної та клінічної психології Хрущ Олена Василівна наголосила на важливості фахової підготовки під час проведення уроків, закцентувала увагу на важливому аспектові практики – створення психолого-педагогічної характеристики учня та класного колективу і дала поради щодо ведення іншої документації. Кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика Ковальчук Віра Миколаївна розповіла про специфіку проведення виховних та позакласних заходів, які необхідні для національного та патріотичного виховання в здобувачів загальної середньої освіти, спонукала звертати увагу на добір педагогічних методів, прийомів та принципів під час навчання, уміло використовувати їх у педагогічній діяльності. 

Студенти-практиканти мали змогу поставити питання, які їх цікавили, та подякували методистам за цінні рекомендації.

Бажаємо нашим практикантам плідної роботи на освітянській ниві, збагатитися педагогічним досвідом та розвивати свій фаховий і творчий потенціал.