Триває виробнича навчально-виховна педагогічна практика на Факультеті філології

Під керівництвом директорки навчально-наукового Інституту українознавства, кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри української мови Ґрещук Валентини Василівни студенти-третьокурсники денної та заочної форм навчання активно проходять практику на базах ліцеїв міста Івано-Франківська та Івано-Франківської області, а також на базах закладів загальної середньої освіти Львівської, Закарпатської, Тернопільської й інших областей.

Практикантки ретельно готуються до занять та активно впроваджують на уроках усі педагогічні компетентності, яких набули під час вивчення дисципліни “Методика викладання української мови” та інших курсів. Методичні поради бакалаврині отримують від керівників-методистів, які регулярно відвідують уроки, а також від досвідчених учителів. Студентки намагаються максимально зацікавити здобувачів загальної середньої освіти інноваційними методами і прийомами, різноманітними завданнями, цікавими та пізнавальними  презентаціями.

Ярема Мар’яна, студентка 3 курсу спеціальності 014. Середня освіта (українська мова і література) денної форми навчання, на базі ліцею №5 Івано-Франківської міської ради провела свій перший відкритий урок у 5-А класі з української мови на тему «Складні речення з безсполучниковим і сполучниковим зв’язком». Ось як ділиться враженнями студентка: «Я самостійно розробила для учнів 5-А класу інтерактивні вправи, щоб їм було доступно та цікаво у вивченні нової теми. Я була приємно вражена, що очі учнів світилися від продуманої мною гри «Знайди для котика потрібний будиночок». Кожен з учнів 5-А класу активно працював протягом уроку. Я зрозуміла, що рухаюся в правильному напрямку і продовжую далі працювати та удосконалюватися”.

Капітан Юлія, студентка 3 курсу спеціальності 014. Середня освіта (українська мова і література) денної форми навчання, у рамках виробничої навчально-виховної практики та декадника української мови і літератури на базі ліцею №5 Івано-Франківської міської ради провела відкритий урок для учнів 6-В класу на тему «М’який знак у числівниках». Практикантка щиро радіє від першого проведеного уроку та висловлює подяку керівнику-методисту та вчителю-наставнику:  «Хвилювання переповнювали мене, адже я вперше була у ролі вчителя. Проте підтримка надихала на творчість та плідну працю. Насамперед хочу подякувати керівнику-методисту, доцентці Валентині Василівні за потрібні поради та настанови, учителю-наставнику Івасів Ірині Мирославівні за ідеї та натхнення». 25 квітня Юлія провела виховний захід на тему «Великдень», під час якого учні розповідали про сімейні звичаї та традиції Великодня, демонстрували свої творчі навички під час майстер-класу «Кольорові писанки». На захід завітала Валентина Василівна, яка зачитала учням поезії зі своєї збірки “Ми зустрінемось там, де не буде війни…” та люб’язно запросила їх здобути вищу освіту у Прикарпатському національному університеті, зокрема на факультеті філології.

Феденько Анастасія, студентка 3 курсу спеціальності 035. Філологія (українська мова і література) денної форми навчання, проходить практику на базі ліцею №7 Івано-Франківської міської ради та ділиться враженнями від перших проведених уроків у 8-Б класі: «Із великою приємністю та захопленням висловлюю свої найщиріші слова подяки усім, хто допомагає мені під час практики: факультетській керівниці практики, доцентці кафедри української мови Грещук Валентині Василівні за її наставництво, підтримку та надзвичайно корисні знання, якими вона щедро ділиться зі своїми студентами. Валентина Василівна стала для мене не тільки керівником, а й великим джерелом натхнення, що допомагає мені розвиватися як фахівцю. На етапі мого професійного розвитку є дуже важливим мудре керівництво мого фахового методиста, професора кафедри української мови Грещука Василя Васильовича. Кожен день практики приносить мені радість від спілкування з дітьми, любов до проведення уроків і велику відповідальність перед моїми учнями».

Свої методичні уміння і навички студентки демонструють не лише під час проведення уроків, а й під час організації виховних та позакласних заходів. Кос Анастасія, студентка 3 курсу спеціальності 014. Середня освіта (українська мова і література) денної форми навчання,  23 квітня на базі ліцею №13 міста Івано-Франківська провела виховний захід, присвячений творчості американської співачки українського походження, популярної виконавиці рекламних джинглів у США – Квітки Цісик. Учні сьомих класів та присутні гості мали змогу насолоджуватися українськими народними піснями у виконанні вокального гурту «ЯМаріуполь». Ось як студентка висловлює свої враження від проведених уроків та виховних заходів: «Для мене практика у ліцеї стала ще одним підтвердженням мого покликання. Я вдячна Богу за цей день, а також щиро хочу подякувати всім викладачам факультету філології за їхню невтомну працю у підготовці майбутніх філологів та вчителів».

Бондюк Ольга, студентка 3 курсу спеціальності 035. Філологія (українська мова і література) денної форми навчання, проходить виробничу навчально-виховну педагогічну практику на базі Великобичківського ЗЗСО I-III ступенів №1 Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області у 5-А класі. Студентка активно застосовує інтерактивні методи навчання під час проведення уроків, виховних та позакласних заходів та щиро радіє, що і вона, і учні отримують задоволення від спільної роботи. «Дуже добре, що я не помилилася у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника на факультеті філології. Практика, яку я проходжу, надає мені величезну можливість збагатити свій досвід», – зазначає Ольга.

Гвоздик Іванна-Анастасія, студентка 3 курсу спеціальності 035. Філологія (українська мова і література) денної форми навчання, проходить практику на базі Боршівського ЗЗСО І-ІІ ступенів Перемишлянської міської ради Львівської області. Бакалаврантка проводить уроки з української мови та літератури у 5 класі та щиро радіє плідній роботі зі здобувачами загальної середньої освіти: «Я проводжу уроки української мови та літератури в 5 класі, позакласні та виховні заходи, використовую різні методи, новітні технології, щоб діти були зацікавлені у процесі здобуття знань. Щира подяка за відданне керівництво під час практики доцентці кафедри української мови Ґрещук Валентині Василівні. Слова вдячності також адресую моєму методистові професору кафедри української мови Ґрещуку Василю за його надзвичайні знання, які він передає мені під час практики, моєму вчителю української мови та літератури Гвоздик Галині Михайлівні та класному керівникові Кондратик Юлії Михайлівні”. 30 квітня студентка провела відкритий урок на тему “Складне речення з безсполучниковим і сполучниковим зв’язком”, на який завітала керівник-методист, доцент кафедри української мови Ґрещук Валентина Василівна, яка вказала на недоліки та дала слушні методичні поради.

Малофій Наталія, студентка 3 курсу спеціальності 035. Філологія (українська мова і література) денної форми навчання, проходить практику у ліцеї №7 Івано-Франківської міської ради. Наталія зазначає, що педагогічна практика – це чудова нагода спробувати себе в ролі вчителя, та щиро радіє, адже отримує колосальний досвід у спілкуванні з дітьми. Наталія висловлює подяку методистові-керівникові, доцентці кафедри української мови Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ґрещук Валентині Василівні та фаховому методистові, професорові кафедри української мови Ґрещуку Василю Васильовичу за підтримку та натхнення впродовж усієї практики. Ось як студентка ділиться враженнями: «Ми разом відвідуємо уроки інших студентів, обговорюємо різні теми та даємо поради один одному. Звісно, у воєнний час, є багато факторів, які відображаються на якості та організації освітньої діяльності, проте викладачі докладають всі зусилля для того, щоб практика пройшла успішно. Я отримала колосальний досвід та змогу реалізувати себе у вчительській роботі. Я захоплено готуюся до уроків та складаю плани-конспекти, познайомилася з особливостями роботи вчителя. Це не лише правильна та компетентна підготовка до уроку, але й індивідуальний підхід до кожного учня, вміння правильно та цікаво подати матеріал. На уроках я використовую інноваційні методи та технології. Також, окрім уроків, я провела виховну годину на тему «Вберегтися і вижити». Дякую всім нашим викладачам і керівникам, які дотичні до нашого професійного зростання».

Радіємо успіхам наших студенток-практиканток та надалі бажаємо їм плідної роботи та збагачення цікавим досвідом на освітянській ниві.